5 pomysłów na zdrowe kanapki

 

Nie wyobrażasz sobie śniadania lub kolacji bez pieczywa? Na diecie również możesz jeść kanapki! Najważniejszy jest wybór odpowiednich dodatków i oczywiście podstawy - pieczywa.

Najlepiej wybierać pieczywo pełnoziarniste lub samemu zrobić chleb bądź bułki. Wbrew pozorom przygotowanie własnego wypieku nie jest bardzo trudne (przepis wkrótce!).

1. Kanapki z awokado, jajkiem na twardo i pestkami słonecznika.

  • 2 kromki pieczywa żytniego
  • 2 jajka
  • 1/2 awokado (jeżeli rozgnieciesz awokado dokładnie widelcem możesz potraktować je jako masło)
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • łyżka kiełków rzodkiewki

Jajka ugotuj na twardo. Awokado pokrój w plastry. Połóż na pieczywie pokrojone awokado, jajko. Posyp pestkami słonecznika i kiełkami rzodkiewki.

2. Kanapki z łososiem, jajkiem sadzonym i szczypiorkiem.

  • 2 kromki pieczywa żytniego
  • 60 g wędzonego łososia
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • 1 łyżka oleju

Jajko usmaż na oleju. Jeżeli wolisz płynne żółtko to usmaż jajko tylko z jednej strony. Na pieczywie połóż łososia, jajko sadzone i posiekany szczypiorek.

3. Kanapki z twarożkiem chrzanowym, łososiem i ogórkiem.

  • 2 kromki razowego pieczywa
  • 50 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 50 g łososia wędzonego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 mały zielony ogórek

Twaróg wymieszaj z jogurtem naturalnym i chrzanem. Posmarowuj pieczywo. Połóż łososia. Ogórka pokrój w plastry i połóż na kanapki.


4. Kanapki z masłem orzechowym, bananem i malinami.

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 2 łyżki masła orzechowego (czytaj etykiety! Masło orzechowe powinno składać się praktycznie w 100% z orzechów)
  • 1/2 banana
  • Garść malin

Pieczywo posmaruj masłem orzechowym. Banana pokrój w plastry i połóż na kanapkach. Posyp malinami.

5. Kanapki z hummusem.

  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek

Ciecierzycę odsącz i przełóż do miski. Dodaj kilka łyżek wody. Czosnek przeciśnij przez praskę i razem z sokiem z cytryny, pastą tahini, przyprawami i olejem dodaj do miski. Całość zblenduj. Jeżeli pasta będzie za gęsta stopniowo dodawaj wodę lub zalewę z ciecierzycy.


To tylko kilka z opcji przygotowania zdrowych kanapek. Możliwości jest nieskończenie wiele! Baw się i eksperymentuj w kuchni, poznawaj nowe smaki i niech Twoja wyobraźnia nie ma końca!


Formularz kontaktowy

Maszy pytania, chcesz poznać indywidualną ofertę. Skontaktuj się z nami!