Bezpłatny jadłospis - 2000 kcal

 

Zastanawiasz się jak skomponować zdrowe posiłki?

Mam dla Was propozycję przykładowego jadłospisu!

Śniadanie:

Owsianka na mleku z mango i rodzynkami

Składniki:

  • Płatki owsiane – 60 g
  • Mleko 1,5% - 250 ml
  • Rodzynki suszone – 30 g
  • Mango – 140 g

Przygotowanie: Płatki owsiane zalej gorącym mlekiem, odczekaj 5-10 min. aż płatki napęcznieją. Mango obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do owsianki. Posyp rodzynkami.

II śniadanie:

Sałatka z łososiem i awokado z prażonymi pestkami słonecznika

Składniki:

  • Łosoś wędzony – 50 g
  • Awokado – 70 g
  • Rzodkiewka – 60 g
  • Szpinak baby – 50 g
  • Słonecznik – 15 g
  • Ogórek – 100 g

Przygotowanie: Awokado obierz i pokrój w plastry. Rzodkiewki i ogórka posiekaj. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Łososia porwij. Wymieszaj wszystkie składniki.

Obiad:

Stek z polędwicy wołowej podany na puree z ziemniaków i batata z gotowanym brokułem, sok jabłkowy

Składniki:

  • Polędwica wołowa – 100 g
  • Ziemniaki – 200 g
  • Batat – 100 g
  • Masło – 5 g
  • Olej rzepakowy – 10 g
  • Brokuł – 250 g
  • Jogurt grecki – 20 g
  • Sól, pieprz
  • Sok jabłkowy – 250 ml

Przygotowanie: Ziemniaki i batata obrać i ugotować. Na patelni rozgrzać olej do bardzo wysokiej temperatury. Smażyć polędwicę po kilka minut z obu stron. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić, aby odpoczęła 5-10 min. Ugotowane ziemniaki i batata rozgnieść widelcem, dodać masło i jogurt grecki. Brokuły ugotować na parze. Podawać z sokiem.

Podwieczorek:

Krem z marchewki z dodatkiem curry i imbiru

Składniki:

  • Cebula – 50 g
  • Czosnek – 5 g
  • Marchew – 400 g
  • Oliwa z oliwek – 10 g
  • Natka pietruszki
  • Świeży imbir
  • Sól, pieprz, curry, kurkuma

Przygotowanie: Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oliwie. Dodać czosnek. Marchewki obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować do miękkości. Całość zblendować. Doprawić imbirem, curry, kurkumą, solą i pieprzem. Odparować do uzyskania konsystencji kremu. Podawać posypany natką pietruszki.

Kolacja:

Kasza jęczmienna z czerwoną papryką, pomidorem i kukurydzą

Składniki:

  • Kasza jęczmienna perłowa – 50 g
  • Oliwa z oliwek – 5 g
  • Kukurydza konserwowa – 30 g
  • Papryka czerwona – 120 g
  • Pomidor – 150 g
  • Cebula czerwona – 50 g

Przygotowanie: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Paprykę i pomidora pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Wymieszaj z kaszą i kukurydzą, skrop oliwą. Dopraw do smaku.

2055 kcal, B: 86,95g T:70,62g W:312,03g

Smacznego!


Formularz kontaktowy

Maszy pytania, chcesz poznać indywidualną ofertę. Skontaktuj się z nami!