
Jak przetrwać święta i nie zaprzepaścić walki o
idealną sylwetkę? Nie jest to wcale takie trudne.
Poniżej przedstawiam przykładowy jadłospis na
Wielkanoc - 2000 kcal. Pamiętaj, że nie jest to spersonalizowany jadłospis, a jedynie propozycje podania.
ŚNIADANIE WIELKANOCNE
Chleb żytni pełnoziarnisty - 1 kromka (40g)
Jajko na twardo - 1 sztuka (56g)
Biała kiełbasa gotowana - 30g
Majonez - 1 łyżeczka (12g)
Żurek - 1 porcja
Wartości odżywcze: 649 kcal B: 33,94g T:30,48g W:65,34g
DRUGIE ŚNIADANIE
Babka jogurtowa - 1 porcja
Wartości odżywcze: 286 kcal B:5,44g T:14,00g W:35,66g
OBIAD
Ziemniaki gotowane z koperkiem - 300 g
Dietetyczne kotlety schabowe - 1 porcja
Surówka z buraczków - 1 porcja
Wartości odżywcze: 540 kcal B:25,71g T:14,33g W:82,27g
PODWIECZOREK
Lody truskawkowe
Wartości odżywcze: 140 kcal B:4,03g T:6,40g W:20,88g
KOLACJA
Sałatka jarzynowa (1 porcja) podana z pieczywem razowym (40 g)
Wartości odżywcze: 421 kcal B:13,48g T:14,66g W:69,73g
PRZEPISY
Żurek (4 porcje):
200 g Jaja kurze całe
10 g Chrzan
20 g Czosnek
120 g Kiełbasa delikatesowa, z kurczaka
100 g Marchew
100 g Pietruszka, korzeń
100 g Por
3 g Przyprawy - majeranek, suszony
1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony
100 g Seler korzeniowy
1500 ml Woda
360 g Ziemniaki późne
500 g Żurek
2 g Sól morska
Warzywa umyj i obierz, zalej wszystko wodą w garnku. Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek. Gotuj pół godziny. Wyjmij warzywa i wlej żurek (najpierw szklankę, a potem dolewaj sprawdzając smak). Dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem. Ugotuj również jajka oraz ziemniaki w osobnych garnkach. Dodaj do zupy.
Babka jogurtowa (10 porcji):
150 g Jaja kurze całe
120 g Ksylitol
2 g Cukier waniliowy
100 g Jogurt naturalny 2% OSM
160 g Masło
270 g Mąka pszenna pełnoziarnista
6 g Proszek do pieczenia
Miękkie masło, ksylitol i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Dodać jogurt i mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników. Formę keksową (około 30cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. Wyłożyć ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Dietetyczne kotlety schabowe (1 porcja):
70 g Pierś z kurczaka
10 ml Maślanka
7 g Mąka pszenna pełnoziarnista
10 ml Olej rzepakowy
10 g Płatki błyskawiczne górskie
1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony
1 g Sól morska
Pierś z kurczaka rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Płatki pokrusz i wymieszaj z mąką. Kotleta zamocz w maślance, a następnie w płatkach z mąką. Smaż na łyżce oleju rzepakowego.
Surówka z buraczków (10 porcji):
- 1000 g Buraki
- 210 g Cebula
- 6 g Cukier
- 80 g Cytryna
- 360 g Jabłko
- 20 ml Oliwa z oliwek/Olej lniany
- 12 g Pietruszka, natka
- 2 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony
- 2 g Sól morska
Lody truskawkowe (1 porcja):
60 g Jogurt naturalny typ grecki
250 g Truskawki, mrożone
5 g Ksylitol
Truskawki mrożone, ksylitol i jogurt zblendować. Wstawić na 30 min. do zamrażalnika.
Sałatka jarzynowa (10 porcji):
300 g Groszek konserwowy
500 g Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
150 g Majonez babuni
450 g Marchew
100 g Musztarda
600 g Ogórek kiszony
400 g Pietruszka, korzeń
300 g Por
Pieprz czary
Sól morska
450 g Ziemniaki
Ziemniaki ugotuj w
mundurku i ostudź. Marchew, pietruszkę selera ugotuj i obierz.
Pokrój w kostkę, dodaj pokrojone w małą kosteczkę ogórki oraz
drobno posiekane pory i groszek zielony. Majonez wymieszaj z jogurtem
naturalnym i musztardą. Gdy sos jest gotowy, wymieszaj wszystko
razem. Dopraw solą i pieprzem.
Zapisz i nie zgub :) Wesołych
Świąt kochani!