Czy mrożenie jest bezpieczne?

 

Czy mrożenie w ogóle jest bezpieczne?
Czy to dobra technika przedłużania terminu przydatności?
Czy produkty nie tracą wartości odżywczych?

Zrobiłeś/aś ogromny obiad i nie wiesz co z nim zrobić?
A może chcesz zrobić zapasy na zimę z sezonowych owoców?

Mrożenie jest jedną z najlepszych metod zabezpieczenia żywności. Produkty i potrawy po rozmrożeniu zachowują swój smak, zapach i po części konsystencje. Również zawartość witamin i mikroelementów jest prawie identyczna jak przed zamrożeniem.

Zamrażanie zapobiega rozwojowi mikroorganizmów.

Należy przestrzegać kilku prostych zasad:

  • żywność rozmrażamy naturalnie, najlepiej włożyć na noc do lodówki
  • nie zamrażaj wielokrotnie tej samej żywności
  • żywność pakuj tak, aby nie miała kontaktu z powietrzem
  • przed zamrożeniem ryb zorientuj się, czy nie były wcześniej mrożone
  • rozmrażanie przy użyciu gorącej wody zwiększa ryzyko zatruć!
  • optymalna temperatura mrożenia wynosi poniżej -18 stopni

Co możemy mrozić?

Praktycznie wszystko. Mięso, ryby, owoce i warzywa sezonowe, gotowe potrawy, masło, pieczywo, zupy.


Formularz kontaktowy

Maszy pytania, chcesz poznać indywidualną ofertę. Skontaktuj się z nami!