Domowy jogurt naturalny-jak zrobić?

 

Wykonanie domowego jogurtu naturalnego wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać.

Na pewno będzie dużo lepszy niż kupny.

Potrzebujesz:

  • 1 litr mleka pasteryzowanego 
  • Starter (szczepy bakterii) - można kupić w sklepach serowarskich lub zamiast startera kilka łyżek dobrej jakości jogurtu naturalnego 
Mleko podgrzej w rondelku do temperatury ok. 40-45 stopni. Nie potrzebujesz termometra, możesz sprawdzić palcem - mleko ma być cieplejsze od Twojego ciała, ale nie gorące. Dodaj kultury bakterii lub jogurt. Wymieszaj dokładnie. Przelej do naczynia i trzymaj w ciepłym miejscu ok. 4-6 godzin. Jeżeli nie masz jak utrzymać temperatury wykorzystaj piekarnik - przelej do naczynka żaroodpornego i trzymaj w piekarniku w ok. 40 stopniach.

Gotowe! 

Formularz kontaktowy

Maszy pytania, chcesz poznać indywidualną ofertę. Skontaktuj się z nami!