
Niezwykle ważny temat, na który trzeba zwrócić uwagę.
Ze względu na to, że prawie każdy z nas przyjmuje różnego rodzaju leki, należy przyjrzeć się jak reagują one w połączeniu z żywnością.
Problem dotyczy najczęściej etapu wchłaniania i metabolizmu leków.
Skutki mogą być niezwykle groźne dla zdrowia każdego z nas.
Niektóre składniki mogą przyspieszyć lub spowolnić wchłanianie substancji zawartych w lekach.
- Soki z owoców cytrusowych i owoce cytrusowe przyjmowane wraz z antybiotykami (np. erytromycyna) ograniczają ich wchłanianie, co skutkuje brakiem efektów terapeutycznych.
- Produkty mleczne - ograniczają wchłanianie leków zawierających tetracykliny.
- Produkty zawierające błonnik - wchodzą w reakcję z lekami antydepresyjnymi poprzez zmniejszenie ich wchłaniania. Jest to bardzo niebezpieczne, skutkuje pogorszeniem zdrowia i samopoczucia osoby chorej. Mogą nasilać się myśli samobójcze. Do skutków należą również zaburzenia snu i świadomości.
- Produkty bogatotłuszczowe - zwiększają wchłanianie leków psychotropowych (b-adrenolityki) oraz przeciwgrzybiczych . U pacjenta mogą występować takie objawy jak: bradykardia, hipotonia oraz niewydolność serca.
- Warzywa bogate w witaminę K - wchodzą w interakcje z lekami zawierającymi warfarynę. Prowadzi to do tworzenia się zakrzepów, udaru mózgu.
- Herbata (tanina) - zmniejsza wchłanianie żelaza.
- Sok grejpfrutowy - sok ten zawiera dużo flawonoidów, w wątrobie są one metabolizowane przez tę samą grupę enzymów cytochromu P-450 (tak jak wiele preparatów leczniczych). Np. sok grejpfrutowy zwiększa stężenie we krwi leków antyhistaminowych (stosowanych w leczeniu alergii) - skutkiem będą zaburzenia rytmu serca. Zwiększa również stężenie we krwi lewostatyny wywołując biegunkę i senność.
Jak uniknąć skutków niepożądanych?
Główną rolę oczywiście odgrywa tutaj lekarz - przed zażyciem leków zawsze należy skonsultować sposób ich przyjmowania. Należy zapytać (jeżeli lekarz nie poinformował), czy przyjmować je na czczo, czy z pożywieniem (jeżeli z pożywieniem to z jakim). Oczywiście przed rozpoczęciem należy dokładnie przeczytać ulotkę.
Dbaj o siebie i swoje zdrowie.
Oczywiście jest to tylko kilka przykładów leków wchodzących w interakcje z żywnością, o tym bez wątpienia można w dalszym ciągu napisać niejedną książkę.
Na szczęście coraz lepiej poznajemy mechanizmy działania leków i żywności.
Źródło:
Interakcje leków z pożywieniem, Katarzyna Korzeniowska, Anna Jabłecka.
Benovitz N.L. Ann. Rev. Med, 1990
Interakcje leków z żywnością, dr inż. Karolina Wolnicka, IŻŻ.