Jak czytać etykiety?

 

Na półkach sklepowych znajdujemy coraz więcej produktów spożywczych. Tylko jak wybierać te wartościowe? Początkowo czytanie etykiet to wielkie wyzwanie, na szczęście później staje się nawykiem i nie jest już tak czasochłonne. 

W takim razie na co należy szczególnie zwracać uwagę?

  • Ilość składników - na etykietach powinno znajdować się jak najmniej składników. Im prościej, tym lepiej! Np. owoce suszone - nie powinny dodatkowo zawierać w swoim składzie cukru, jogurty naturalne - bez mleka w proszku, produkty z owocami, a nie o smaku owoców. Najlepiej jakby lista składników zamykała się w maksymalnie 5 produktach.
Czy wiesz, że niektóre produkty nie muszą wcale zawierać na etykiecie listy składników? Oznacza to, że zostały wyprodukowane tradycyjnymi metodami!
  • Kolejność składników - składniki na etykiecie uszeregowane są zgodnie z ich ilością w produkcie, od najwyższych wartości do najniższych. W pierwszej trójce szczególnie należy unikać: cukru, soli, syropu glukozowo-fruktozowego oraz oleju palmowego. 
  • Znajomość składników - pomimo, że nie wszystkie E są złe, jeżeli nie wiesz, do której grupy należą, po prostu nie wkładaj takiego produktu do koszyka. Nie kupuj rzeczy, które mają w składzie coś, czego Ty nawet nie potrafisz przeczytać!
  • Wartości odżywcze - wybieraj produkty, które mają jak najmniejszą zawartość cukru oraz soli. 
  • Data ważności - dobrej jakości produkty nigdy nie mają daty ważności na 5 lat do przodu. Zwracaj uwagę również, czy produkty nie są już przeterminowane! Niestety bardzo często dotyczy to nabiału oraz soków jednodniowych.
Czy w związku z tym lepiej wybierać produkty znanych producentów? Niekoniecznie! Często produkty nieznanych nam firm mają bardzo dobry skład, a w dodatku niższą cenę!
Czytaj etykiety! I wybieraj najlepsze jakościowo produkty w możliwie niskim przedziale cenowym :)

Formularz kontaktowy

Maszy pytania, chcesz poznać indywidualną ofertę. Skontaktuj się z nami!