Jakie pieczywo wybierać?

 

Na półkach sklepowych mamy coraz szerszy wybór pieczywa. Tylko jakie wybrać, aby odpowiednio uzupełniało naszą codzienną dietę?

  1.  Zwracaj uwagę na mąkę z jakiej zostało wykonane. Staraj się wybierać pieczywo z mąki pełnoziarnistej, żytniej lub z przewagą mąki razowej. Pieczywo takie jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ważny jest również typ mąki (np. 500, 1000). Oznacza on zawartość substancji mineralnych w mące. Im wyższa liczba, tym tych związków jest więcej i jest takie pieczywo zdrowsze. Chleb pszenny produkowany jest z mąki oczyszczonej, która nie zawiera wielu witamin i minerałów.
  2. Dobrej jakości pieczywo powinno być na zakwasie. Zakwas powstaje poprzez fermentację mąki (można przygotować samodzielnie w domu!). Pieczywo na zakwasie ma lekko kwaśny smak.
  3. Zwracaj uwagę na kolor. Dobrej jakości pieczywo nie powinno być ciemnobrązowe (kolor brązowy może świadczyć o dodatku karmelu!). Kolor powinien być bardziej szaro-brązowy.
  4. Sprawdzaj konsystencje. Pieczywo razowe ma dość zbitą konsystencje. Dlatego też jest ciężkie. Jeżeli pieczywo jest pulchne i lekkie od razu spójrz, co znajduje się w składzie.
  5. Termin ważności. Pieczywo powinno mieć krótki termin przydatności do spożycia. Pieczywo, którego data ważności wynosi od 1-2 tygodni w górę świadczy o dodaniu do niego konserwantów.
  6. Czytaj skład. Skład powinien być krótki. W składzie powinna być tylko mąka, zakwas, sól i woda! Oprócz tych podstawowych składników możesz znaleźć pestki i ziarna np. dyni, słonecznika.

Co jest najczęściej dodawane do pieczywa?

  • Ekstrakt słodowy (słód jęczmienny) - nadaje ciemniejszą barwę oraz intensywniejszy zapach. Używany jako zamiennik karmelu.
  • Błonnik ziemniaczany - zwiększa objętość pieczywa.
  • E412 (Guma guar) - środek zagęszczający.
  • E262 (dioctan sodu) - konserwant, który przedłuża trwałość pieczywa.
  • Kwas cytrynowy - dodawany zamiast naturalnego zakwasu.
  • Emulgatory - poprawiają konsystencje.

Na pieczywo pełnoziarniste powinny uważać osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego! Pieczywo razowe może nasilać dolegliwości.


Formularz kontaktowy

Maszy pytania, chcesz poznać indywidualną ofertę. Skontaktuj się z nami!