
Na półkach sklepowych mamy coraz szerszy wybór pieczywa. Tylko jakie wybrać, aby odpowiednio uzupełniało naszą codzienną dietę?
- Zwracaj uwagę na mąkę z jakiej zostało wykonane. Staraj się wybierać pieczywo z mąki pełnoziarnistej, żytniej lub z przewagą mąki razowej. Pieczywo takie jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ważny jest również typ mąki (np. 500, 1000). Oznacza on zawartość substancji mineralnych w mące. Im wyższa liczba, tym tych związków jest więcej i jest takie pieczywo zdrowsze. Chleb pszenny produkowany jest z mąki oczyszczonej, która nie zawiera wielu witamin i minerałów.
- Dobrej jakości pieczywo powinno być na zakwasie. Zakwas powstaje poprzez fermentację mąki (można przygotować samodzielnie w domu!). Pieczywo na zakwasie ma lekko kwaśny smak.
- Zwracaj uwagę na kolor. Dobrej jakości pieczywo nie powinno być ciemnobrązowe (kolor brązowy może świadczyć o dodatku karmelu!). Kolor powinien być bardziej szaro-brązowy.
- Sprawdzaj konsystencje. Pieczywo razowe ma dość zbitą konsystencje. Dlatego też jest ciężkie. Jeżeli pieczywo jest pulchne i lekkie od razu spójrz, co znajduje się w składzie.
- Termin ważności. Pieczywo powinno mieć krótki termin przydatności do spożycia. Pieczywo, którego data ważności wynosi od 1-2 tygodni w górę świadczy o dodaniu do niego konserwantów.
- Czytaj skład. Skład powinien być krótki. W składzie powinna być tylko mąka, zakwas, sól i woda! Oprócz tych podstawowych składników możesz znaleźć pestki i ziarna np. dyni, słonecznika.
Co jest najczęściej dodawane do pieczywa?
- Ekstrakt słodowy (słód jęczmienny) - nadaje ciemniejszą barwę oraz intensywniejszy zapach. Używany jako zamiennik karmelu.
- Błonnik ziemniaczany - zwiększa objętość pieczywa.
- E412 (Guma guar) - środek zagęszczający.
- E262 (dioctan sodu) - konserwant, który przedłuża trwałość pieczywa.
- Kwas cytrynowy - dodawany zamiast naturalnego zakwasu.
- Emulgatory - poprawiają konsystencje.
Na pieczywo pełnoziarniste powinny uważać osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego! Pieczywo razowe może nasilać dolegliwości.
Formularz kontaktowy
Maszy pytania, chcesz poznać indywidualną ofertę. Skontaktuj się z nami!