Niskokaloryczne pączki! Tak, to możliwe

 

Już jutro tłusty czwartek. Chyba większość z nas nie może się oprzeć pokusie tego dnia. 

Oczywiście jedno odstępstwo od diety nie zaprzepaści całej pracy nad sobą, ale istnieje również opcja ,,odchudzenia” tradycyjnych pączków. Smakują równie dobrze jak kupne. A do tego można poeksperymentować w kuchni.

Pączek ze sklepu ma 290 kcal.

Pączek z poniższego przepisu około 120 kcal. 

Składniki:

  • Szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • Szklanka mąki pszennej
  • 25 g drożdży 
  • Pół szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • Ksylitol do smaku
  • Dżem niskosłodzony/budyń 
Przygotowanie:
Na początek przygotuj rozczyn - podgrzej mleko, dodaj pokruszone drożdże, łyżkę mąki i mleko. Odstaw na 15 min. Dodaj jajko i zmiksuj. Wsyp mąki, trochę ksylitolu do smaku i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Wytnij kółka. Na każde kółko nałóż łyżkę ulubionego dżemu lub budyniu. Uformuj kulki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ok. 15 minut. 

Formularz kontaktowy

Maszy pytania, chcesz poznać indywidualną ofertę. Skontaktuj się z nami!